Frigörelse från skam 


Den vanligaste skammen rör sig kring kroppsbild, modersroll, familj, föräldraskap, pengar, arbete, psykisk och fysisk hälsa, missbruk, sex, åldrande, religion och trauma.  Skam är en universell känsla, något vi alla upplever. Ju sämre du förstår din skam och desto mindre du vill titta och undersöka skam, desto större makt får den över ditt liv.

De flesta kvinnorna som har varit med om ett sexuellt trauma upplever mycket skam. Det är en hemlighet många inte vågar prata om. Du kan vara rädd för att bli bortstött och rädd att en annan kommer att hata dig när de får veta, för att du hatar dig själv.

Vågar du titta på din skam?
Vill du undersöka hur skam påverkat ditt liv?
Vill du frigöra dig från skam?


 

''Jag skäms för mig själv. För den jag är, det jag gör, det jag säger. Jag skäms när jag inte kan ställa upp för andra och tror att alla dömer mig utifrån det. Jag skäms över min kropp och hatar den så otroligt mycket.''
 
Lena
                 
                 “Jag är äcklad av mig själv”
 
Pia

'’Det går inte att prata om den eller uttrycka hur hemskt det känns eftersom alla då får reda på min smutsiga hemlighet’'

Mia
Kursinformation
 

I denna kurs lär du dig undersöka hur skammen påverkar dina känslor, tankar och beteenden. Kursen kommer att ge dig insikt och bygga upp din förmåga att återhämta dig från skam. Du lär dig på ett konstruktivt sätt att hantera din skam. Du kommer att lära dig mod, medkänsla och samhörighet.
Kursen omfattar 45 mejl under 3 månader och i varje mejl får du en kort teoretisk inblick i skammens värld samt en övning. 

Lär dig att transformera skam till självmedkänsla och mod. Om din skam får komma fram ur ditt mörkaste inre och ut i ljuset, kan du omvandla den, läka dina sår, uppskatta dig själv för vem du är och bygga relationer.
Kom ur skammens fängelse. Kom att känna dig fri och uppleva mer lugn och harmoni i ditt liv.

I utvecklingen av denna kurs har jag använt mig av Brené Browns forskning kring 'kvinnor och skam' och min långa erfarenhet som leg. psykolog och cert. psykotraumaterapeut. Jag guidar dig steg för steg genom återhämtningsprocessen ur skam.

Det spelar ingen roll om din skam rör kring kroppsbild, modersroll, familj, föräldraskap, pengar, arbete, psykisk och fysisk hälsa, missbruk, sex, åldrande, religion eller sexuellt trauma. Ofta är det en kombination av några skam områden. 



''Jag skäms för mig själv. För den jag är, det jag gör, det jag säger. Jag skäms när jag inte kan ställa upp för andra och tror att alla dömer mig utifrån det. Jag skäms över min kropp och hatar den så otroligt mycket.''

Mia


Att fokusera på skam under dessa cirka tre månader som jag fått mailen har varit väldigt givande. Jag har satt skammen under lupp och studerat den ingående. I annan terapi som jag gått i under de tio år som jag nu har bearbetat de sexuella trauman som jag utsattes för som barn har skam funnits med som något som jag har bearbetat. Det som skamkursen har bidragit med i min bearbetningsprocess är alltså ett specifikt djupgående undersökande fokus på skamproblematiken vilket har varit oerhört värdefullt för mig! ''
 
Jessica
 

“Jag gillar att du i varje mail går in djupare i olika delar av skam och skuld så man hittar alla rötter. Och att det finns skrivövningar till dessa.''

Dana
Hur är kursen uppbyggd?

Teori
I nästan varje mejl skriver jag kort om teori kring skam, skuld, medkänsla, samhörighet eller mod.

Övningar
Varje mejl innehåller en övning som hjälper dig i din återhämtningsprocess ur skam. Jag rekommenderar att du avsätter ca 15 minuter per dag för dina övningar. 

Braintraining
Kursen innehåller även en ljudfil med en guidad meditation, en braintraining. Braintrainingen hjälper dig att återhämta dig från skam. Jag rekommenderar dig att du lyssnar en gång om dagen på braintraingen under tre månader för att få det bästa resultatet av kursen.


 
Jeanette Niehof

Jag, Jeanette har utvecklar kursen efter 20 års erfarenhet i arbetet med trauma/ptsd behandling.
Jag är uppvuxen och utbildad i Nederländerna. 2009 flyttade jag till Sverige. 

Jag är legitimerad logoped och legitimerad psykolog, certifierad psykotraumaterapeut, certifierad KBT psykolog (steg 1&2), certifierad EMDR terapeut och handledare, Certifierad mindfulnessinstruktör och MI-lärare (Motiverande Samtal utbildare) i Region Skåne.

I tio år har jag haft ett eget företag i Zwolle, Nederländerna där jag behandlade kvinnor som har varit utsätt för sexuella trauman i barndomen eller senare i livet. 
Jag har även arbetat på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö.
Jag  har  spetskompetens inom sexuella trauman.  

Mer information hittar du på
www.jeanetteniehof.se
www.vidunova.se


''Jag gillar att du i varje mail går in djupare i olika delar av skam och skuld så man hittar alla rötter. Och att det finns skrivövningar till dessa.''

Dana

“Gruppsamtalet var ett jättebra stöd under pågående kurs.”


Christina 

''Skamkursen har gått jättebra !!
Precis som i bearbetningskursen, har denna bara ”förstärkt” djupet och effekterna i EMDR träffarna
Eller faktum är… att utan den personliga bearbetningen hemma, så har jag svårt att se att jag skulle haft
Förmågan att komma ned och öppna upp den mer omedvetna sidan inom mig, enbart i terapi timmen.''
Dana

 

Information


Resultat
Efter 3 månader känner du att du har ökat din återhämtningsförmåga från skam. Ingen blir immun mot skam, men du lär dig att hantera skam. Du kommer att känna dig friare och modigare, att du har utvecklat starkare självkänsla och då blir det lättare för dig att bygga relationer med andra.
 
 
Start
Du startar när du vill. När du har anmält dig får du automatiskt mejl av mig under tre månader.
 

Pris
Pris 1450 kronor

 
 
ViduNova Trauma Expertis Centrum AB
Kastellgatan 6
211 48 Malmö